Closes, peces i feixes

Puzle de prats de pastura, llargs i estrets, triangulars, quadrats, petits o amples, sàviament tancats, closos, arrecerats per arbres d’ombra generosa.

closes

closes2

A l’Empordà reben el nom de closes uns prats de pastures típics d’aquesta comarca, envoltats –closos- per recs de drenatge vorejats d’arbres de ribera (oms, freixes, àlbers, verns i d’altres). Ocupen el llit dels antics estanys i, per això, s’inunden en èpoques de pluges. Altres camps i pastures d’aquesta mena, llargs i estrets, tancats per tamarius, reben el nom de peces o feixes  i resulten molt atractius per a moltes espècies d’ocells i altres animals.

Les closes canvien segons l’època de l’any, amb la verdor i l’aigua primaveral, l’ombra i els prats plens d’insectes a l’estiu, els colors càlids i les pluges de la tardor i els arbres nus i els prats exposats a la tramuntana a l’hivern.

La millor manera de descobrir la bellesa de les closes és passejar-hi discretament, sense por de perdre’s, descobrint un nou espai darrere cada filera d’arbres, més enllà de cada rec que travessem.