El parc

“Els Aiguamolls són molt valorats per raons de caire natural, però poques vegades es té en compte que aquí hi trobaràs la llum, el color, l’harmonia, l’equilibri, la proporció i la serenor, fruit de l’evolució de milers d’anys, que et permeten evadir-te, descansar, renovar-te i enfortir-te d’una manera absolutament lliure.”           –Eduard Marquès


Els Aiguamolls de l’Empordà són una de les principals zones humides de Catalunya, juntament amb els deltes de l’Ebre i el Llobregat.

Es troben ubicats a la plana empordanesa, entre les desembocadures dels rius Fluvià i Muga, en un espai caracteritzat pels cursos fluvials actuals, les antigues desembocadures dels rius, i els sistemes de canalització i rec dels conreus que històricament s’han donat en aquest lloc ric en aigua dolça.

El parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà va ser creat el 28 d’octubre de 1983 mitjançant la Llei 23/1983, de declaració de paratges naturals d’interès nacional i de reserves integrals zoològiques i botàniques dels Aiguamolls de l’Empordà.

A més de la figura coneguda de Parc Natural, hi trobem les reserves naturals integrals (màxim nivell de protecció natural a la legislació catalana) de les Llaunes i dels Estanys.

MAPA

Mapa_lleg

Superfície

4.729 hectàrees de parc natural.
Inclou 824,54 hectàrees de la reserves naturals integrals (Els Estanys, Les Llacunes i l’Illa de Caramany) i 9,28 hectàrees de la reserva natural parcial Illa de Caramany.

Província: Girona
Vegueria: Girona
Comarca: Alt Empordà

Superfície del Parc a cada municipi:

Castelló d’Empúries 2.692,80 ha
l’Armentera 33,30 ha
l’Escala 103,90 ha
Palau-saverdera 463,40 ha
Pau 215,90 ha
Peralada 434,30 ha
Roses 54,40 ha
Sant Pere Pescador 613,00 ha
Pedret i Marzà 118,00 ha

Valors naturals

Els Aiguamolls de l’Empordà són un dels espais naturals de Catalunya en que s’observa una major varietat d’espècies animals.
Els ocells fan dels Aiguamolls el seu refugi i el lloc de descans i en són més de 300 espècies, moltes d’elles protegides i d’una gran bellesa.
Fins ara han estat citades 329 espècies d’ocells, de les quals 82 hi nidifiquen de manera regular.


Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà

Crta/ de Castelló d’Empúries a Sant Pere Pescador
17486 Castelló d’Empúries
Telf: 972 454 222

L’horari del centre de informació és:
Obert cada dia de 9h a 16h (hivern) i de 9h a 18,30h (estiu).
*Podeu consultar horari per telèfon.

Web: http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/aiguamolls-emporda
e-mail: pnaiguamolls@gencat.cat
Facebook: https://www.facebook.com/PNAiguamollsEmporda
Wikiloc: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/find.do?q=aiguamolls+emporda


NOTA INFORMATIVA ALS CENTRES EDUCATIUS

Us recordem que per poder realitzar la visita als itineraris cal sol·licitar dia i hora trucant al Centre d’Informació 972 45 42 22, o bé per correu electrònic pnaiguamolls@gencat.cat, per tal de poder coordinar i programar millor les visites dels diferents centres educatius i evitar el possible excés de grups.